Felemelő jelzőt kaptunk

news-thumb-4

Hungarikum a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar, világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata révén került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, 2014. március 18-tól jogosult a hungarikum kitüntető cím használatára.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. Törvény pontosan körülhatárolja a hungarikum fogalmát. Eszerint a hungarikum: Gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésű, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Tovább
Joss-Stone-joss-stone-329507_1280_1024

A 100 Tagúval énekelt a világhírű Joss Stone

Joss-Stone-joss-stone-329507_1280_1024Az európai turnéja keretében Budapesten is fellépő világhírű énekesnő, Joss Stone próbatermében látogatta meg a 100 Tagú Cigányzenekart, majd egy közös éneklést követően cimbalmosként és táncosként is „debütált” a hungarikum 100 Tagú Cigányzenekarral

A már több millió lemezt eladott, fiatal kora ellenére sokszoros Grammy-díjas angol származású énekesnő a 2012-ben megjelent The Soul Sessions Volume 2 című lemezének turnéjával látogatott el Budapestre. A világsztár európai turnéjáról egy dokumentumfilmet is készít: minden országból egy számára szimpatikus, de az adott nemzetet és annak kultúráját is képviselő zenekarral közösen énekel.

A magyar cigányzene és a klasszikus zeneművek egyedi hangzása elvarázsolta Joss Stonet. Az énekesnő menedzsmentje és a 100 Tagú Cigányzenekar vezetői úgy gondolták, Joss Stone lehengerlő színpadi jelenlétéhez és elementáris erejű, a soul műfajának legszebb hagyományait idéző orgánumához Seress Rezső Szomorú vasárnap című száma illene a leginkább. Tekintettel arra is, hogy saját stílusukra formálva nem csak a legnagyobb magyar sztárok, hanem a világ legnagyobb énekesei is elénekelték már a világhírű slágert, így többek között Frank Sinatra, Billie Holiday, a Genesis, Ray Charles, Björk, Sarah Brightman, Sinead O”Connor, Crosby, Tom Jones és Louis Armstrong is.

Az énekesnő mindössze másfél nap alatt készült fel a közös produkcióra, majd két rövid próba után már rögzítették is a felvételt, amely majd nemcsak a világsztár úti-dokumentumfilmjében, hanem egy készülő videoklipjében is szerepel majd. Joss Stone meghallgatta a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak, és a Lendvai Csócsi József főprímás által vezetett zenekar legsikeresebb számait is. A Most kezdődik a tánc című csárdás hallatán az énekesnő táncra is perdült, de legjobban Ökrös Oszkár virtuóz cimbalom játéka kápráztatta el. Az angol származású világsztárt annyira lenyűgözte a hangszer és a virtuóz játék, hogy a hangszer mögé ülve ő maga is kipróbálta azt.

Az énekesnőt lenyűgözte a cigányzenekar szívből fakadó játéka, ezért úgy döntött, a jövőben keresik annak lehetőségét, hogy akár Magyarországon, akár Európa más városában együtt, közösen lépjenek fel, és adjanak koncertet.

Forrás: romnet.hu

Tovább
news-thumb-5

Támogatói adókedvezmény

Adókedvezményben részesülhetnek az előadó-művészeti szervezeteket támogató vállalkozások

Idestova harminc éve, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar megalakult. A hazai és külföldi közönség szeretetének, ebből fakadó sikereinknek köszönhetően művészi munkánkat az állam is elismerésben részesíti. A pénzügyi mozgástér szűkülésével egyre nagyobb jelentőségű számunkra is a kultúrafinanszírozás teljesítményre épülő támogatási rendszere, amely a támogató szervezet számára is mérhető előnyöket biztosít

Az éltető, megtartó forintokért folytatott lobbi mezőnye erős, mégis, mi hisszük, hogy leendő támogatóinkkal is meg tudjuk találni a „közös hangot”, ahogyan a közönséggel, és a hivatalosságokkal is, kulisszákon innen és túl

Ön most a 100 tagú Cigányzenekar Társasági Adótámogatás megítélésére vonatkozó együttműködési szándéknyilatkozatát olvassa

Referenciáink:

– A 100 Tagú Cigányzenekar 2014-től államilag is elismert hungarikum, a világszerte ismert és kedvelt magyar cigányzene emblematikus képviselője.
– A 100 Tagú Cigányzenekar a világon egyedülálló létszámával és színpadi hatásával garantáltan sikeres itthon és a nagyvilágban. 2015-ben már 30. éve három generációban gondoskodik e sajátosan magyar zenei hagyomány bemutatásáról: több mint ezer koncert, több millió néző, huszonegy CD, hat DVD, számtalan rádió és televízió felvétel jellemzi tevékenységét.
– A 100 tagú Cigányzenekar közhasznú szervezetként tömöríti a különleges tudású cigányzenész dinasztiák legifjabb és legidősebb tagjait.
– Az Előadó-művészeti Iroda által nyilvántartott, regisztrált előadó-művészeti szervezet.
– Díjak, elismerések: Magyar Örökség Díj 2000., Guinness Rekordok Könyve 2000., Hungarikum, 2014.

A 100 Tagú Cigányzenekar zenészei csodálatos játékukkal, egyedi csak rájuk jellemző hangzásvilágukkal lenyűgözik közönségük szívét. Közvetítik a legfontosabb emberi értékeket. Ennek okai érzésvilágukban és zenei műveltségükben gyökerezik. A zene egyetemes és univerzális művészet, képes megérinteni az emberek lelkét, függetlenül, attól, hogy melyik országban élnek és milyen nyelven beszélnek.

Ennyi érzéssel, ilyen mély átéléssel eljátszani és előadni komoly, illetve népzenei darabokat csak azok tudnak, akik erre születtek és kellő szorgalommal már kisgyermekkoruktól egész életükön át készülnek hivatásukra. A világon egyedülálló ez a formáció. Száz zenész teljes összhangban muzsikál.

A 100 Tagú Cigányzenekarba csak kiváló tehetségű emberek kerülhetnek be. Ehhez többek között szükség van a folyamatos utánpótlás biztosítására, valamint az intenzív próbákra. Ennek egyik elengedhetetlen feltétele minden született tehetségük mellett kiszámítható egzisztenciájuk megteremtése.

A töretlen haladáshoz szükséges a repertoár folyamatos megújítása, az új produkciók, a hangszerek, a fellépő ruhák biztosítása is. Mindez jelentős forrásokat kíván, amit a saját koncertek bevételével és a Társasági Adótámogatás keretein belül támogató Partnereinkkel szeretnénk megvalósítani.

Előadó-művészeti szervezetek támogatása – reálhozammal

Az Európai Bizottság N 464/2009. számú, a magyar előadó-művészeti szervezetek támogatási rendszerét jóváhagyó határozatával, valamint az oktatási és kulturális miniszter által kiadott 1/2009. (XI. 12.) OKM határozattal az Előadó-művészeti törvénynek, továbbá a Társasági adó törvénynek az előadó-művészeti szervezetek Támogatóit megillető társasági adókedvezményre vonatkozó előírásai 2009. november 12-én hatályba léptek. A rendelkezés időbeli hatálya: 2009. november 12. – 2015. december 31.

Ezáltal megteremtődött annak a lehetősége, hogy az előadó-művészeti szervezeteket Támogató vállalkozások – a jogszabályokban és az Európai Bizottság határozatában rögzített feltételekkel – társasági adókedvezményben részesüljenek. A támogatás lehetősége és ezáltal az adókedvezmény érvényesítése valamennyi vállalkozás előtt nyitva áll, függetlenül azok méretétől, az ágazattól vagy bármely más tényezőtől.

A vállalkozás tárgyévi adója 70 százalékának erejéig nyújthat támogatást, míg a támogatandó regisztrált előadó-művészeti szervezet tárgyévi nettó jegybevételének 80 százalékáig fogadhatja azt. Az adókedvezmény a támogatás nyújtásának adóévében és azt követő három adóévben érvényesíthető.

Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény (Emtv.) úgy módosította a Tao-tv-t, hogy az előadó-művészeti szervezet részére adott támogatással – ha arról az adózó támogatási igazolással rendelkezik – nem kell növelni az adózás előtti eredményt, illetve a támogatás adókedvezményként is igénybe vehető. A reálhozam – attól függően, hogy a támogató a 10 vagy a 19 százalékos adókulcs hatálya alá esik – 110 vagy 119 százalék.

A támogatási igazolást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon (KÖH) belül működő Előadó-művészeti Iroda állítja ki. Az Emtv. fogalom-meghatározása szerint előadó-művészeti szervezet az Előadó-művészeti Iroda által nyilvántartásba vett önálló jogi személyiségű színház, balett- vagy táncegyüttes, szimfonikus zenekar, énekkar, kamara-szimfonikus zenekar, kamarazenekar, amely alaptevékenységként előadó-művészeti színház-, tánc- vagy zeneművészeti tevékenységet lát el.

A döntés, mint azt fentebb leírtuk és megfogalmaztuk, mindössze az, hogy a támogató a nagy közös zsebbe utalja be adóját, vagy a jól ismert 100 Tagú Cigányzenekar, mint művészeti projekt épülésére, fejlődésére adja, nem mellékesen, ezzel súlyos adóforintokat megtakarítva cége, vállalkozása részére. Ezen túlmenően Önök is bátran kalkulálhatnak ezen együttgondolkodás mentén koncertjeinkkel, és zenekarunk fellépéseivel jelentős céges, és egyéb, pl. évzáró eseményeken, közös megegyezéssel kialakított díjazásért.

Beke Farkas Nándor, elnök

Tovább

Siker Párizsban

parizsTöbb mint két héten keresztül Franciaországban szólt a hegedű cimbalom, brácsa, a nagybőgő, mindenhol, így a párizsi Theatre des Champs Élyseesben is nagy sikert aratva. Az együttes vezetőjét, Beke Farkas Nándort kérdeztük a zenekar életéről, a külföldi fellépésekről, a sikerekről

Tovább

GYÁSZOL A HUNGARIKUM 100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR!

brkMély fájdalommal tudatja a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar, hogy Buffo Rigó Sándor Elnök – Művészeti vezető, 2014.04.27.13:00 órakor 65 éves korában, rövid idejű súlyos betegségben elhunyt

Őszinte részvétünk drága családjának, emléke, barátsága, tisztelete, hatalmas szakmai tudása, művészete, tovább él bennünk

BUFFÓ RIGÓ SÁNDOR TEMETÉSE 2014.05.05. 12:30 ÓRAKOR 1108 BUDAPEST KOZMA UTCA 8-10 ÚJKÖZTEMETŐBEN LESZ

Tovább

100 Tagú Cigányzenekar Sztárzenekarának Ünnepi koncertje

100 Tagú Cigányzenekar Sztárzenekarának Ünnepi koncertje

Az előadás két felvonásban kerül megrendezésre

kecskemet_2013_kicsiDecember 27-én, pénteken, a világhírű, Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar sztárzenekara ad első ízben koncertet Kecskemét városában.

A sztárzenekar az együttes többszörösen kitüntettet és elismerésekben részesített, legkiválóbb muzsikusait vonultatja fel, többek között Buffó Rigó Sándort és Lendvai Csócsi József főprímást, Ökrös Oszkárt a “cimbalom Paganinijét”, illetve a kiváló klarinét szólistát, Puporka Andrást. A maga nemében páratlan kulturális csemegének számító esemény két felvonásban kerül megrendezésre.

Az est által kínált felejthetetlen élményt gazdagítja két neves és méltán közkedvelt nóta énekes, mint a rendezvény vendégművészei, Bordás Cecília és Fejős Jenő! A műsorvezető szerepét Pölös János, a kecskeméti Hunyadi János Általános Iskola igazgatója vállalta magára.

A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt, a jegyeket ajánlott időben megvásárolni! Mindenkinek felejthetetlen, felhőtlen szórakozást kívánunk!

Az est vendégművészei:
Bordás Cecília és Fejős Jenő
magyarnóta énekesek

Tovább

A 100 Tagú Cigányzenekar Nagykoncert 2013.11.24-én

A 100 Tagú Cigányzenekar Nagykoncertje – 25 év után újra a Zeneakadémián

kiskepMeghívott sztárművészek:

Lendvay József hegedűművész

Roby Lakatos hegedűművész

Azt est műsorvezetője: Tóth Géza

Az est fővédnöke: Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere

Szerkesztő rendező: Beke Farkas Nándor

Művészeti vezető: Buffó Rigó Sándor

Főprímás: Lendvai Csócsi József

Teremnyitás: 19:00

Koncertkezdés: 19:30

Az előadás két felvonásban kerül megrendezésre.

Helyszíne és címe: Budapest – Zeneakadémia, 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Tovább
|