Joss-Stone-joss-stone-329507_1280_1024Az európai turnéja keretében Budapesten is fellépő világhírű énekesnő, Joss Stone próbatermében látogatta meg a 100 Tagú Cigányzenekart, majd egy közös éneklést követően cimbalmosként és táncosként is „debütált” a hungarikum 100 Tagú Cigányzenekarral

A már több millió lemezt eladott, fiatal kora ellenére sokszoros Grammy-díjas angol származású énekesnő a 2012-ben megjelent The Soul Sessions Volume 2 című lemezének turnéjával látogatott el Budapestre. A világsztár európai turnéjáról egy dokumentumfilmet is készít: minden országból egy számára szimpatikus, de az adott nemzetet és annak kultúráját is képviselő zenekarral közösen énekel.

A magyar cigányzene és a klasszikus zeneművek egyedi hangzása elvarázsolta Joss Stonet. Az énekesnő menedzsmentje és a 100 Tagú Cigányzenekar vezetői úgy gondolták, Joss Stone lehengerlő színpadi jelenlétéhez és elementáris erejű, a soul műfajának legszebb hagyományait idéző orgánumához Seress Rezső Szomorú vasárnap című száma illene a leginkább. Tekintettel arra is, hogy saját stílusukra formálva nem csak a legnagyobb magyar sztárok, hanem a világ legnagyobb énekesei is elénekelték már a világhírű slágert, így többek között Frank Sinatra, Billie Holiday, a Genesis, Ray Charles, Björk, Sarah Brightman, Sinead O”Connor, Crosby, Tom Jones és Louis Armstrong is.

Az énekesnő mindössze másfél nap alatt készült fel a közös produkcióra, majd két rövid próba után már rögzítették is a felvételt, amely majd nemcsak a világsztár úti-dokumentumfilmjében, hanem egy készülő videoklipjében is szerepel majd. Joss Stone meghallgatta a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak, és a Lendvai Csócsi József főprímás által vezetett zenekar legsikeresebb számait is. A Most kezdődik a tánc című csárdás hallatán az énekesnő táncra is perdült, de legjobban Ökrös Oszkár virtuóz cimbalom játéka kápráztatta el. Az angol származású világsztárt annyira lenyűgözte a hangszer és a virtuóz játék, hogy a hangszer mögé ülve ő maga is kipróbálta azt.

Az énekesnőt lenyűgözte a cigányzenekar szívből fakadó játéka, ezért úgy döntött, a jövőben keresik annak lehetőségét, hogy akár Magyarországon, akár Európa más városában együtt, közösen lépjenek fel, és adjanak koncertet.

Forrás: romnet.hu